ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme; ülkemizde ve dünyada hızla yayılan, teknoloji olarak sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir alandır. Bu nedenle bu alan, hem ticari hem de stratejik bir endüstri olarak ülkelerin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında, ülkeler tarafından çevre ve doğayı korumak ve mevcut kaynakların kullanımı adına da ciddi hassasiyetlerin gösterildiği ve özel planlamaların yapıldığı bir alandır.
Günümüz, çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarının kullanımını ön plana çıkartmıştır. Bu bağlamda özellikle çevre dostu bir yakıt olan doğal gaz kullanımı ve ısı pompası uygulamaları çevreye duyarlılık adına ilk ve önemli adımlardır.
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı; insan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasını ve tüketimini, gıda ve ilaç vb. maddelerin soğukta muhafazasını ve yaşam için sağlıklı, konforlu ortam şartlarının oluşturulmasını amaç edinmiştir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere mesleğimiz çok geniş bir istihdam alanına sahiptir.
Günümüzde konfor şartlarının oluşturulmasında standart donanım hâline gelmiş ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların üretimi, bunların servis hizmetleri ile büyük hacimli binalara iklimlendirme tesislerinin kurulması ve isletilmesi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanının önemli iş kollarıdır. Özellikle toplu yaşamın sürdüğü kentlerde, insanların ihtiyaç duydukları besin maddelerini standartlara uygun olarak sağlamak önemli bir sorundur ve bu sorun, besin maddelerini düşük sıcaklıkta işlemek ve saklamakla çözülebilir. İşte bu noktada frigorifik taşımacılıkta kullanılan araçlardan evlerde kullandığımız buzdolaplarına kadar birçok soğutucu imalatı ile servis, bakım işleri de meslek alanımız içinde yer almaktadır.
Deprem kuşağında olan ülkemizde yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün, yapının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir gerçektir. Bu alanda teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve becerisi yüksek, kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırma ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.
Meslek lisesi düzeyindeki kurumlarda eğitimi verilen alan ve dallara ait diplomalar dördüncü seviye meslek grupları içinde yer almaktadır.
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme Programı’nda;
1. Yapı tesisat sistemleri,
2. Soğutma sistemleri,
3. İklimlendirme sistemleridir.
dalları yer almaktadır.
Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. En önemli iş yapabilme kriteri, mesleği bilme ve montaj yeteneğidir.
İnsanlar var oldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç hep var olacaktır.
Alanımızda Açık Olan Dal Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanında "Yapı Tesisat Sistemleri" dalı açılmıştır.
YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ
Tanımı
Isıtma ve sıhhi tesisatçı; çeşitli amaçlarla kullanılan binalarda ve sanayi tesislerinde, ısıtma, temiz ve atık su sistemlerinin kuruluş, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, projeye uygun olarak kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Doğalgaz taahhüt firmalarında,
2. Yakıcı cihazların servislerinde,
3. Fabrikaların kazan dairelerinde,
4. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,
5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,
6. Yetkili iklimlendirme servislerinde,
7. Soğutma servislerinde,
8. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında,
9. İklimlendirme firmaları imalathanelerinde,
10. Eğitim aldığı dal ile alakalı yerlerde çalışabilirler.
ÜNİVERSİTE İMKÂNLARI
YKS sınavında başarılı olan öğrenciler branşları ile ilgili Meslek Yüksek Okullarının ön lisans programlarına kayıt olabilmektedirler. Bu programda iki yıl okuyan ve başarılı olan öğrencilere ÖN LİSANS DİPLOMASI verilmektedir. Meslek Yüksek okullarının Ön Lisans programından mezun olup diploma alanlar, DİKEY GEÇİŞ SINAVI ile branşları ile ilgili 4 yıllık fakültelere (TEKNİK EĞİTİM, MÜHENDİSLİK v.b) geçiş yapabilmektedirler. Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Anadolu Meslek ve Teknik Liselerini başarı ile bitirip ÜNİVERSİTE SINAVI´ nda meslek branşları ile ilgili 4 yıllık TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ´ nin LİSANS PROGRAMI için YETERLİ PUANI alan öğrenciler, bu fakültelere yerleştirilirler.